Profesyonel Sağlık Hizmetleri

+90 541 748 9778 08:00 - 17:00 (Pzt.-Cmt.)

Yüz Felci

Yüz felci; kafa travması, beyin damar tıkanıklığı, baş-boyun tümörleri, yüz sinirinde zedelenme gibi farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Yüz felci nedenleri aşağıda ayrıntılı olarak açıklanmıştır. BELL PARALİZİSİ Yüz felcinin en yaygın nedeni Bell paralizisi adı verilen klinik durumdur. Bell paralizisi yüzün sadece bir tarafındaki kasları etkileyen, aniden gelişen ve nedeni bilinmeyen bir yüz felci şeklidir. Altta yatan tümör, kafa travması gibi açık bir sebep yoktur. Yüz sinirinde ödem ortaya çıkması neticesinde içinden geçtiği kemik yapılarda sıkışması sonucunda ortaya çıktığı düşünülür. Fasiyal sinirin viral enfeksiyonu ile ilgili olduğu tahmin edilmektedir. Bell paralizisine bağlı yüz felci geçiren hastaların %90’a yakını yaklaşık altı ay içerisinde tamamen iyileşir. İNME

Kişi, yüz kaslarında güçsüzlük, asimetri, tat duyusunda ve işitmede değişiklik, etkilenen tarafta kulak ve yüz ağrısı hissederse, yüz felcinin ayırıcı tanısı açısından öncelikle nöroloji doktoruna başvurmalıdır. Doktor tarafından yapılan muayene tanı koymada ne önemli bölümü oluşturur. MR, BT gibi görüntüleme tetkikleri, iyileşme süreci uzayan hastada sinir hasarının boyutunu değerlendirmek amaçlı EMG testi tanıda yardımcı olur.

Yazar Hakkında Bilgi

Kübra AYDIN 1990 yılında Ordu’da doğdu. İlk ve Orta öğrenimini Ordu’da tamamladıktan sonra 2012 yılında Dumlupınar Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünden mezun oldu ve aynı yıl Ordu Devlet Hastanesinde Fizyoterapist olarak çalışmaya başladı. 3D Skolyoz, Lenf ödem terapistliği, Kayropraksi ve Ortopedik problemlerde manuel terapi teknikleri gibi birçok alanda eğitim ve sertifika programlarına katılarak sertifikalar aldı.